Wat is een angststoornis?

Wat is een angststoornis?

 

Angst is een nuttige emotie. Als je geen angst kent, dan breng je jezelf in levensgevaarlijke situaties en kun je niet adequaat reageren. Angst hoort dus bij het leven. Het zorgt ervoor dat je pupillen verwijden, je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling versnelt. Er worden razendsnel bepaalde stofjes aangemaakt, zoals adrenaline dat ervoor zorgt dat je supersnel reageert op dreigend gevaar.

 

Angst voorkomt dat je zomaar de weg oversteekt als er een auto aan komt scheuren. En zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet zomaar over een smalle lat een afgrond oversteekt op 200 meter hoogte zonder dat je je ergens aan vast kunt houden. Maar wanneer wordt angst een stoornis? Dat gebeurt als je angstig bent voor ongevaarlijke situaties en er 2 uur of meer per dag mee bezig bent. We noemen dit ook wel een fobie.Als je af en toe met je angst voor een ongevaarlijke situatie bezig bent, spreken we van een niet-reële angst. Maar dat laatste kan zomaar veranderen in een angststoornis als je in zo’n situatie wordt geplaatst en je er als gevolg daarvan vanaf dat moment wel continu mee bezig bent.

 

Wat is het belangrijkste symptoom als je aan een angststoornis lijdt?

 

Je kunt allerlei lichamelijke sensaties ervaren als je aan een angststoornis lijdt. Het kan per persoon verschillen; zoals zweten, een hart dat tekeer gaat als een gek, duizeligheid, trillende benen, een gevoel dat je flauw gaat vallen… Maar wat iedereen met een angststoornis gemeen heeft is dit: er dringt niets meer tot je door. Zelfs als iemand tegen je zou zeggen dat je de loterij hebt gewonnen, komt dat niet of nauwelijks binnen. Je wordt opgeslokt door je binnenwereld. Want daar speelt zich een horrorscenario af. Je zou kunnen zeggen dat je voldoende ziet om je hoofd niet te stoten, maar verder dringt de buitenwereld/werkelijkheid niet meer tot je door.

 

Wat is het verschil tussen een angst- en paniekaanvallen?

 

‘Een angstaanval is een meer informele term’, zo vertelt C. Vaile Wright, Ph.D., erkend psycholoog en directeur van onderzoek en speciale projecten bij de American Psychological Association. Dus als je iets voelt dat je zou kunnen omschrijven als een angstaanval, dan heb je waarschijnlijk een paniekaanval.

 

Wat zijn symptomen van een paniekaanval?

 

  • Hartkloppingen, bonzend hart of versnelde hartslag
  • Zweten
  • Trillen of beven
  • Gevoelens van kortademigheid of verstikking
  • Pijn op de borst of ongemak
  • Misselijkheid of buikpijn
  • Duizelig, licht in het hoofd of zwak voelen
  • Rillingen of juist extreme hitte
  • Paresthesie (gevoelloosheid of tintelingen)
  • Derealisatie (gevoelens van onwerkelijkheid) of depersonalisatie (afstand nemen van zichzelf)
  • Angst om de controle te verliezen of “gek te worden”
  • Angst om te sterven

 

Hoe ontspannen bij angst?

 

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

 

We piekeren allemaal wel eens. Maar als dit je leven beheerst , spreken we van een gegeneraliseerde angststoornis, of piekerstoornis. Je bent continu gespannen, je slaapt slecht en denkt continu dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Ook hier kunnen lichamelijke symptomen bij komen kijken zoals zweten, een op hol geslagen hart, trillen, duizeligheid, enz.

 

Oorzaken van een angststoornis

 

Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Zo’n 29% van de Nederlanders krijgt in het leven te maken met een angststoornis. Angststoornissen komen in bepaalde families meer voor dan in andere. Dat heeft te maken met erfelijkheid maar ook met opvoeding. Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende gebeurtenis zoals bij een:

  • sterfgeval
  • ernstige ziekte
  • verhuizing
  • ontslag
  • huwelijk
  • geboorte van een kind

 

Ook persoonlijke eigenschappen zijn van invloed of iemand wel of niet een angststoornis krijgt. Voorbeelden van dit soort eigenschappen zijn: perfectionisme, slecht voor jezelf opkomen, altijd eerst voor een ander zorgen, moeilijk gevoelens kunnen uiten, hoog gevoeligheid of de neiging hebben problemen en conflicten uit de weg te gaan. Deze laatste punten speelden bij mij ook allemaal een rol.

 

Angststoornis behandeling

 

Er zijn een aantal dingen die je in kunt zetten zodat je in het begin beter met de angst om kunt gaan. En door deze dingen structureel in te zetten, ga je steeds minder angst ervaren en kun je meer vanuit vertrouwen leven. Ik heb zelf in het begin oxazepam geslikt omdat ik helemaal niet kon functioneren. Ik had het nodig om de scherpe randen van de angst af te halen. Maar ik bleef wel doorzoeken naar meer oplossingen. Accupunctuur is heel belangrijk om in te zetten. Het is ook verstandig om je bloed te laten prikken. Als er tekorten zijn ontstaan, kun je die aan gaan vullen. Magnesium is ook belangrijk om te nemen. Dit kun je doen doormiddel van een voetenbad te vullen met magnesium vlokken.

 

Ik heb zelf cognitieve gedragstherapie gehad maar dit heeft voor mij niet geholpen. Het is heel belangrijk om te weten hoe jij jezelf kunt ontspannen. En dit kun je zelf doen doormiddel van ademoefeningen, meditatie en yin yoga/yoga nidra. Het is belangrijk dat jij jezelf iets aanleert waarmee je op elk moment uit je hoofd kunt gaan en waarmee je snel je zenuwstelsel kunt kalmeren.

 

Ademoefeningen voor angst

 

Maar hoe doe je dat precies? Om te beginnen kun je naar een plek gaan waar je je rustig en veilig voelt. Hier ga je even zitten of liggen, op een manier die bij jou past. Het kan ook fijn zijn om je voeten stevig op de grond te zetten bij deze oefening. Je handen leg je op je buik. Dan adem je diep in door je neus, waarbij je handen voelen hoe je buik zich uitzet. Bij je uitademing voel je je buik weer intrekken. Probeer om je uitademing twee keer zo lang te maken als je inademing. Vier seconden inademen, vier seconden je adem vasthouden en acht seconden uitademen is bijvoorbeeld een fijne techniek.

 

Angst en mindfulness

 

Dagelijks oefenen

 

Natuurlijk kun je deze ademhalingsoefening doen op momenten dat je enorm veel paniek ervaart. Maar door bewuste ademhaling vaker te oefenen, bijvoorbeeld elke dag of elke week, kun je nog beter omgaan met gevoelens van paniek. Er zijn allerlei verschillende technieken op dit gebied – zoek vooral uit wat goed bij jou past. Soms kan het ook fijn zijn om een rustige plek te visualiseren of juist een bepaalde spreuk in gedachte te nemen. Het is vooral heel belangrijk om te doen wat goed voelt voor jou. Luisteren naar je lichaam is hierbij heel belangrijk, want in momenten van paniek helpen je gedachten je waarschijnlijk niet.

 

Weet dat er altijd meer mogelijk is dan dat je nu denkt. Blijf vertrouwen, geloven en volhouden, dan komt de rest vanzelf.

 

 Meest gestelde vragen.

 

1) Hoe bedwing ik de negatieve stemmen in mijn hoofd?

Het is belangrijk dat je niet probeert om er vanaf te komen omdat je dan bezig bent met de negatieve kant ervan. Maar de kunst is om jezelf de juiste vragen te stellen. Is dit waar? Zo niet, zet er dan een andere positievere gedachte tegenover.

 

2) Hoe kan ik mijn gedachten tot rust brengen tijdens het mediteren?

De makkelijkste manier is om je aandacht naar je adem te brengen. Maar het doel van mediteren is niet dat je niet mag denken. Het gaat er juist om dat je bewuster wordt van wat je denkt.

 

3) Hoe kom ik van mijn angst af?

We zijn vaak bezig met dat we ergens vanaf willen maar dat versterkt het gevoel vaak alleen maar. De kunst is om te gaan kijken wat je op dit moment kunt gaan doen om je zenuwstelsel te kalmeren. Dit kun je doen doormiddel van de adem zodat je de rust/ herstel kant activeert.

 

4) Hoe begin ik met ademoefeningen?

Als je gaat beginnen is het verstandig om te gaan liggen zodat de adem de ruimte krijgt. Het is belangrijk om het niet te forceren dus je gaat eerst voelen hoe je adem vanzelf in en uit gaat. Als je dat eenmaal geobserveerd hebt, kun je de adem langzaam gaan veranderen. Het belangrijkste is dat de uitadem langer is dan de inadem. Dis kijk of je daar langzaam naar toe kunt werken!

 

5) Hoe zorg ik ervoor dat mijn partner mijn angstgevoel beter begrijpt?

Dit is een hele belangrijke. Communicatie is echt de sleutel. Benoem vaker hoe jij je voelt en misschien ook wel dat jij je schuldig voelt omdat jij je zo voelt. Voor een ander kan het lastig zijn om te begrijpen maar als jij hem/ haar daar vaker in meeneemt, geef je diegene wel de kans om het te kunnen snappen.

 

6) Hoe kom ik van mijn hyperventilatie af?

Het is bij alles waar je vanaf wilt belangrijk dat je focus verlegt naar hoe je zo goed mogelijk voor jezelf kunt zorgen. Dus probeer om de negatieve lading eraf te halen. Dit is al een oefening op zich😉 Maar je kunt tegelijkertijd de adem hier heel goed voor gebruiken. Probeer de adem vanuit een ontspannen houding langzaam te veranderen. Je kunt je handen op je buik leggen zodat je bewuster de adem omlaag brengt. Het is hierin heel belangrijk om niks te forceren. Probeer gewoon de adem iets dieper en langer te maken. In het begin kan het ongemakkelijk aanvoelen en misschien heb je ook wel het gevoel dat het erger wordt. Maar blijf oefenen want het gaat je echt een hele hoop opleveren.

 

7) Hoe kom ik beter in slaap?

Er zijn natuurlijk heel veel dingen die kunnen werken. Het begint natuurlijk al bij je dag. Hoe je dag verloopt, heeft natuurlijk invloed op de nacht. Maar een paar fijne tools zijn ademoefeningen ( uitadem langer maken), met je benen omhoog tegen de muur (yoga) , magnesium, positieve dingen opschrijven, slaapthee of eventueel afleiding door een boek of rustgevend muziekje.

 

8) Hoe kan ik omgaan met moeilijke momenten?

Weten dat het ook weer voorbij gaat. We willen er vaak zo snel mogelijk vanaf en dit zorgt er vaak voor dat het nare gevoel langer aanhoudt. Als je elke dag een paar minuten naar je adem gaat, gaat je al meer rust brengen. En het is ook heel goed om je positiviteit te gaan trainen. Zodat je die dingen ook blijft zien.

 

9) Hoe kom ik af van de spanning in mijn lichaam?

Dit kun je doen door rust te brengen in je hoofd doormiddel van de adem. Dit zorgt ervoor dat je denken en je zenuwstelsel tot rust komen. Alles begint in je hoofd.

 

10) Waarom gaat mijn hart zo snel?

Dit kan komen doordat je teveel denkt of verkeerd ademt. Dit kun je heel makkelijk aanpakken door je adem te veranderen. Meer rust brengen in je adempatroon zorgt ervoor dat je ook meer rust gaat voelen in je hoofd. En dit zorgt er ook weer voor dat je hart rustiger gaat kloppen.

 

Mocht je meer willen weten, klik dan op deze link.

 

En hierbij nog een filmpje met heel veel tips Klik hier om de video te bekijken

 

Liefs Nanda