Paniek aanval. Wat te doen?

Ademoefeningen paniek aanval

Paniek aanval. Wat te doen?

Het is mogelijk om paniekaanvallen te overwinnen en een leven te leiden zonder constante angst. Als jij blijft oefenen met de juiste effectieve oefeningen en aan de slag gaat om meer zelfkennis te ontwikkelen, dan kun je hier zeker vanaf komen. Meer zelfkennis is heel belangrijk want hierdoor kun je voorkomen dat dingen zich opbouwen. Meditatie zorgt ook voor deze bewustwording. Daarom train ik mezelf al tien jaar dagelijks. Het is belangrijk om dagelijks te oefenen met de adem zodat je minder snel in die paniekstand schiet. En hierdoor voel je ook veel meer vertrouwen in jezelf. Als je weet dat je altijd iets bij de hand hebt wat je getraint hebt.

Paniekaanvallen kunnen je overvallen als een onverwachte storm, maar er zijn manieren om met deze plotselinge uitbarstingen van angst om te gaan en ze te overwinnen. In deze blog ontdek je wat te doen als je geconfronteerd wordt met een paniekaanval, hoe ze ontstaan, en effectieve ontspanningsoefeningen om je te helpen. Ik eindig met tips over hoe je uiteindelijk van je paniekaanvallen af kunt komen.

Hoe ontstaan paniekaanvallen?

Paniekaanvallen kunnen zich voordoen zonder duidelijke aanleiding, maar worden vaak getriggerd door stress, angst of specifieke situaties. Begrijpen waarom ze ontstaan, is een eerste stap in het leren beheersen ervan. Mogelijke oorzaken zijn onder meer:

  1. Stress en angst: Overmatige stress in je leven of onverwerkte angst kan een voedingsbodem zijn voor paniekaanvallen. Dit was vooral bij mij onbewust de aanleiding.
  2. Traumatische ervaringen: Een traumatische gebeurtenis uit het verleden kan onverwacht resulteren in paniekaanvallen.
  3. Genetische aanleg: Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor angststoornissen, waaronder paniekaanvallen.
  4. Bepaalde medicijnen en stimulerende middelen: Sommige medicijnen en het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne of drugs kunnen paniekaanvallen veroorzaken of verergeren.

Wat te doen tijdens een paniekaanval?

Als je midden in een paniekaanval zit, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de intensiteit te verminderen en de controle terug te krijgen:

  1. Ademhaling: Focus op je ademhaling. Probeer langzaam en diep in te ademen en daarna rustig uit te ademen. Dit helpt om je zenuwstelsel te kalmeren.
  2. Positieve zelfspraak: Herinner jezelf eraan dat paniekaanvallen tijdelijk zijn en niet levensbedreigend. Zeg tegen jezelf dat je erdoorheen kunt komen. Mooie affirmatie: “Ik ben veilig en dit gaat ook weer voorbij.”
  3. Verander je omgeving: Als mogelijk, verplaats jezelf naar een rustige plek met weinig externe prikkels. Dit kan helpen de paniek te verminderen.

Effectieve ontspanningsoefeningen

Preventie is de sleutel tot het beheersen van paniekaanvallen. Hier zijn enkele effectieve ontspanningsoefeningen om je angstniveau te verlagen en paniekaanvallen te voorkomen:

  1. Meditatie: Regelmatige meditatie helpt bij het kalmeren van de geest en het verminderen van angst. Richt je op je ademhaling en laat storende gedachten los.
  2. Yoga: Yoga combineert lichaamsbeweging met ademhalingsoefeningen en meditatie. Het kan je helpen om stress te verminderen en je fysiek en mentaal sterker te voelen. Ik ben echt een grote fan van yin yoga en dit heb ik zelf ook gegeven.
  3. Diepe ademhaling: Oefen diepe ademhalingsoefeningen zoals de 4-7-8 methode. Adem vier seconden in, houd zeven seconden vast, en adem acht seconden uit.

Blijf geduld en vertrouwen hebben want dan kun je alles overwinnen.

Hieronder vind je een tip van mij voor jou. Mocht je meer willen bekijken klik dan op deze link.

Of mocht je meer willen weten over mijn coaching klik dan op deze link.

Liefs Nanda

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie