Angst ervaringen.

Angst coach

Angst ervaringen.

Ik deel graag mijn angst ervaringen en alle ervaringen die ik in de afgelopen jaar ben tegengekomen bij mijn klanten.

Ik zal eerst even wat delen over mijn eigen ervaring. Ik kreeg ongeveer 10 jaar geleden last van angst na de bevalling van mijn tweede dochter.  We kwamen thuis met onze dochter en het was gelijk raak. Ik durfde niet meer alleen te zijn, ik had moeite met eten en slapen en ik stond de hele dag in de vecht en vlucht stand. Mijn hele lichaam stond onder spanning, mijn kaken deden pijn, ik had de hele tijd het idee dat ik flauw kon vallen, ik was afwezig en kon geen prikkels meer hebben. Ik snapte er helemaal niks van. Het kwam echt helemaal uit het niets. En daar begon de reis. De twee vragen die ik had waren vooral: Hoe kom ik hier aan en hoe kom ik er vanaf? Elke dag voelde aan als overleven. Ik wist toen nog niet dat het een angststoornis was.

Ze hadden het regelmatig over een postnatale depressie maar die woorden vond ik heel eng en ik ervaarde ook geen depressief gevoel. Ik was gewoon de hele dag bang.

Mijn reis begon bij psychologen en medicijnen want dat was wat ik kende. Doordat ik erover kon praten verminderde het wel tijdelijk en door de medicijnen kon ik net wat beter de dag doorkomen. Maar dat was het dan ook. Bij de tweede psycholoog zeiden ze dat ik ADHD had en dat ik aan Ritalin moest. Eerst was ik daar blij mee want ik had nu in ieder geval een duidelijke oorzaak gevonden. Maar ik voelde ook dat dit niet mijn weg moest zijn. Ik wilde niet nog meer troep en voor de makkelijke weg gaan. Ik wilde iets vinden waar ik mezelf mee kon trainen. En toen kwam mindfulness op mijn pad. Ik had daar echt nooit wat mee maar ik pakte alles aan.

Ik krijg heel vaak de vraag van mensen die ik spreek: Welke klachten had jij allemaal tijdens je angststoornis? Ik zal er even een aantal opnoemen:

 

 • Hartkloppingen of snelle hartslag
 • Zweten
 • Trillen of beven
 • Spierspanning vooral in mijn nek en schouders
 • Hyperventilatie of een hele stille adem
 • Maag- en darmproblemen
 • Duizeligheid/ het gevoel dat ik elke seconde kon flauw vallen
 • Hoofdpijn
 • Rillingen of koude rillingen
 • Verhoogde bloeddruk
 • Veranderingen in eetlust
 • Slaapproblemen/helemaal niet slapen
 • Afwezig gevoel/derealisatie
 • Angst voor de angst
 • Het liefst zat ik alleen maar op de bank want dat voelde het veiligst. En deze klachten kom ik ook bij al mijn klanten tegen.

Natuurlijk verschilt het wel iets per persoon maar over het algemeen hebben ze dezelfde angst ervaringen.

Iedereeen is op zoek naar een oorzaak of duidelijke benaming. Er moet toch wel iets zijn waarom ik dit heb wordt er veel gedacht. En ik merk dat er dan heel snel gedacht wordt aan bepaalde ziektes. Dit komt helaas ook omdat de meeste mensen met angst zich helemaal rot googlen. En vaak levert dit niet heel veel goeds op. Ze worden er vaak alleen maar onrustiger van. Ze gaan hierdoor nog meer twijfelen over wat ze hebben en of het nog wel goed komt. Ik merk ook dat de huisarts en de psychologen hier vaak ook niet zo heel veel rust in brengen. Er wordt teveel gedacht in labels en medicijnen.

Ik wist ook heel lang niet dat het gewoon angst en paniek was.

Ik zeg dit zo omdat we het vaak onbewust veel te groot en ingewikkeld maken waardoor we nog onrustiger worden. Ik maak het tijdens mijn coachingtrajecten ook graag helder en simpel want dat is wat er nodig is.  Maar wat er vooral eerst nodig is, is ontspanning. Een manier ontwikkelen om uit je hoofd te leren gaan want daar word alles onbewust in stand gehouden. Eerst ontspannen en dan denken zeg ik vaak. En zo is het.

Als je merkt dat je niet vooruit komt en blijft hangen in de angst, boek dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via deze link. Tijdens dit gesprek ga je helderheid en rust ervaren omdat je dan gaat leren wat er nodig is. Zodat jij weer je leven op kunt pakken:)

Liefs Nanda

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie