Angst om de controle te verliezen.

Controle verliezen bij angst en paniek

Angst om de controle te verliezen.

De Controle Illusie

Laten we beginnen met het begrijpen van waarom de angst om de controle te verliezen zo diepgeworteld is in de menselijke psyche. Mensen hebben van nature de neiging om controle te willen uitoefenen over hun omgeving en hun leven. Deze behoefte aan controle is gebaseerd op het idee dat als we alles onder controle hebben, we onszelf kunnen beschermen tegen onzekerheid en ongewenste uitkomsten.

Echter, het is belangrijk om te beseffen dat volledige controle een illusie is. Het leven is onvoorspelbaar en complex. Er zullen altijd onverwachte gebeurtenissen zijn, en sommige dingen zijn gewoonweg buiten onze macht. Het vastklampen aan de illusie van totale controle kan leiden tot stress, angst en zelfs depressie.

En vaak is dit ook een bijkomende klacht als er angst en paniek is. Ik herken dit zelf heel erg. Ik durfde niet te ontspannen omdat ik dan bang was om de controle te verliezen. Daarom bleef ik liever rechtop zitten op de bank.

Wat is controleverlies bij angst en paniek?

Controleverlies bij angst en paniek is het gevoel dat je geen grip meer hebt op je gedachten, gevoelens en lichaam. Het kan gepaard gaan met fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen en ademhalingsproblemen. Deze symptomen kunnen zo overweldigend zijn dat je het gevoel hebt dat je elk moment flauw kunt vallen of zelfs kunt sterven, hoewel er meestal geen werkelijk gevaar dreigt.

Waarom ervaar je controleverlies bij angst en paniek?

Het gevoel van controleverlies bij angst en paniek wordt vaak veroorzaakt door een disbalans in het autonome zenuwstelsel. In stressvolle situaties schakelt het zenuwstelsel over naar de “vecht-of-vlucht”-modus, wat leidt tot de fysieke symptomen die we ervaren bij paniekaanvallen. Deze symptomen kunnen op hun beurt het gevoel van controleverlies versterken.

Daarnaast speelt psychologische factor een rol. Angstige gedachten zoals “Ik kan dit niet aan” of “Ik ga gek worden” kunnen het gevoel van controleverlies versterken. Het is belangrijk op te merken dat dit soort gedachten niet noodzakelijk waar zijn, maar ze dragen wel bij aan de ervaring van controleverlies.

Hoe kun je hier beter mee omgaan?

  1. Ademhalingsoefeningen: Leer diep ademhalen en adem langzaam uit om het autonome zenuwstelsel te kalmeren. Dit kan helpen bij het verminderen van de fysieke symptomen van paniek. De adem haalt je uit je hoofd.
  2. Mindfulness en Ontspanning: Meditatie en yoga hielpen mij heel erg geholpen in die periode.
  3. Cognitieve Gedragstherapie: Cognitieve gedragstherapie heb ik ook gehad en dit leer ik je ook tijdens mijn trajecten. Het herkennen van je gedachtes en het kunnen doorbreken is heel belangrijk.
  4. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen van angst en paniek te verminderen. Ik heb zelf in de begin periode oxazepam geslikt om de scherpe randen van de angst af te halen. Hierdoor had ik iets meer lucht en kon ik makkelijker de dag doorkomen. Maar ik bleef ondertussen wel oefenen om het zelf aan te kunnen  doormiddel van effectieve mediatie en ademoefeningen.
  5. Zoek Ondersteuning: Praat met de juiste mensen die je kunnen begrijpen. Dit is vaak al een heel lastig ding omdat het moeilijk te begrijpen is. Daarom raad ik zelf altijd aan om naar iemand toe te gaan die hier zelf heel veel ervaring in heeft. Dit had ik zelf niet in die tijd waardoor ik te lang bleef aanklooien en me niet begrepen voelde.

En daarom doe ik ook wat ik doe. Ik weet hoe kut het is maar ik weet nu ook wat er nodig is. En dat ik leer ik je met alle liefde tijdens een coachingtraject.

Als je behoefte hebt aan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, klik dan op deze link.

Liefs Nanda

Een korte video van mij voor jou

Geen reactie's

Geef een reactie