Ontdek de 5 meest voorkomende redenen waarom ontspannen niet lukt.

Waarom kan ik niet ontspannen

Ontdek de 5 meest voorkomende redenen waarom ontspannen niet lukt.

In onze snelle wereld lijkt ontspannen soms een bijna onmogelijke opgave. We leven in een tijdperk van constante verbinding, drukke schema’s en hoge verwachtingen. Ik kende het woord ontspannen helemaal niet totdat het kwam dat ik een angststoornis kreeg. Ik heb nooit ergens geleerd hoe ik moest ontspannen. Ik rende eigenlijk altijd maar door want dat was wat ik kende. Ik wil hieronder even een aantal dingen met je delen waarom ontspannen vaak niet lukt:

1. De Constante Stroom van Technologie

Alle prikkels die er tegenwoordig zijn zorgen er continu voor dat we onbewust de hele tijd aan staan. Ons zenuwstelsel krijgt teveel prikkels binnen die we eigenlijk helemaal niet kunnen verwerken. En al helemaal niet als je daar totaal niet van bewust bent. Ik merk het zelf met mijn telefoon. Elke melding zorgt voor een stressprikkel. Ik voel dat ik er iets mee wil maar ergens ook weer niet. En zo blijft het toch elke keer een strijd wat energie kost.

2. Beperkende overtuigingen/patronen en excuses

We vertellen onszelf teveel verhalen die niet waar of helpend zijn waarom ontspannen niet kan of lukt. Ik vertel je hier graag over in een andere blog lees hem hier.

3. Verkeerde ademhaling

Slaap is de basis van ontspanning. Als je niet normaal slaapt, dan herstel je niet genoeg. En hierdoor wordt je vermoeider wakker en kun je ook alles minder aan. Als je overdag teveel stress opbouwt en je hebt geen idee hoe je dit kunt afbouwen, dan neem je die spanning mee de nacht in. En zo beland je in een vicieuze cirkel van vermoeidheid en stress.

4. Omdat je niet weet hoe je uit je hoofd moet gaan

Ons hoofd blijft maar doorgaan omdat we niet weten hoe we hieruit moeten komen. We hebben geen idee hoe we onze gedachtenstroom kunnen doorbreken en dit zorgt voor veel lichamelijke onrust.

5. Te weinig bewustwording

We hebben vaak helemaal geen idee dat we stress aan het opbouwen zijn en dat we dus blijkbaar niet kunnen ontspannen. Mindfulness/meditatie zijn echt perfecte hulpmiddelen om hier meer in te groeien.

Grotendeels komt dit omdat we het nooit geleerd hebben. We hebben nooit geleerd wat de impact van alles om ons heen heeft op onze gezondheid. We voelen wel dat we sress hebben maar we hebben geen idee waar het van komt en hoe we dit kunnen veranderen. We proberen dit vaak met ons denken te veranderen maar het zit hem juist in de kracht van onze ademhaling. Door de adem bewust te veranderen, leer jij wat echte ontspanning is. En doordat je dit traint kom je ook sneller uit je hoofd. En dit is heel belangrijk want hier ontstaan de meeste problemen.

Mocht je meer willen weten over de kracht van je ademhaling, klik dan op deze link.

Liefs Nanda
Geen reactie's

Geef een reactie