Onrustig gevoel in je lichaam? Zo pak je dat aan.

Ademoefeningen voor lichamelijke onrust

Onrustig gevoel in je lichaam? Zo pak je dat aan.

Het eerste moment dat ik mij bewust was van de onrust in mijn lijf was toen ik te maken kreeg met een angststoornis.

Ik kreeg deze direct na de bevalling van mijn twee dochter Mila. Voor die tijd had ik wel allemaal lichamelijke klachten en pijnlijke spieren maar ik linkte dit nooit aan onrust. Ik kende dit woord eigenlijk ook helemaal niet in mijn leven. Maar achteraf was er blijkbaar genoeg onbewuste onrust want hierdoor kreeg ik ook deze wake up call van de angststoornis. Maar wat een heftig gevoel is dat zeg.  Misschien herken je dit gevoel wel. Het is alsof er een onzichtbare kracht is die je lichaam in een staat van constante waakzaamheid houdt, alsof je altijd op het punt staat om te vechten of te vluchten. Het is een onrust die je dagelijkse leven kan beïnvloeden, je energie kan opslurpen en je het gevoel geeft alsof je gevangen zit in je eigen lichaam.

Maar laat me je vertellen, er is hoop. Ik heb geleerd hoe ik mijn onrustige hoofd en lichaam tot rust kan brengen en ik wil graag een aantal inzichten met je delen. Deze tools en handvaten hebben mij door de angst heen geholpen en mijn leven een stuk mooier gemaakt.

Ademoefeningen:

Een van de krachtigste hulpmiddelen om een onrustig lichaam te kalmeren, is bewuste ademhaling. Toen mijn angst op zijn hoogtepunt was, leek het wel alsof mijn ademhaling volledig ontspoord was. Maar door simpelweg te focussen op mijn ademhaling, begon ik weer een gevoel van controle te ervaren. Probeer dit: Sluit je ogen, adem diep in door je neus en tel langzaam tot vier. Houd je adem vier tellen vast, en adem dan langzaam uit door je mond, opnieuw tellend tot vier. Herhaal dit enkele minuten. Het zal je helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je lichaam te ontspannen.

Meditatie:

Meditatie heeft mijn leven veranderd. Door dagelijks te mediteren, kon ik mijn gedachten tot rust brengen en een dieper begrip van mezelf ontwikkelen. Het helpt me om mijn angst en paniek onder controle te houden. Begin met slechts een paar minuten per dag en bouw dit langzaam op. Sluit je ogen, concentreer je op je ademhaling en laat gedachten komen en gaan zonder eraan vast te klampen. Meditatie geeft je de ruimte om te observeren wat er in je lichaam en geest gebeurt zonder erdoor meegesleept te worden.

Progressieve spierontspanning:

Deze techniek omvat het aanspannen en vervolgens ontspannen van verschillende spiergroepen in je lichaam. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog naar je kruin. Dit kan je helpen om bewust te worden van spierspanning en deze los te laten.

Yoga en stretching:

Yoga en stretchoefeningen kunnen helpen om spanning in je lichaam te verminderen. Ik ben vooral heel erg fan van yin yoga.

Magnesium:

Waar draagt magnesium allemaal aan bij?

  • De ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten
  • Het vrijmaken van energie uit voeding
  • De vorming van gezonde tanden en botten
  • Verhoogde weerstand tegen spanning en stress
  • Versterking van het geheugen en concentratievermogen
  • De bevordering van de gezondheid van je hart en bloedvaten
  • Stevigheid van het skelet
  • De overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van je spieren

Accupunctuur:

Om onrust en spanning de baas te zijn moet het rust-en-relax deel van het zenuwstelsel geactiveerd worden. Dit is het zogenaamde parasympathische zenuwstelsel. Acupunctuur kan je daarbij ook helpen! Onderzoek waarbij acupunctuur werd toegepast terwijl er een MRI-scan werd gemaakt van de hersenen heeft uitgewezen dat acupunctuur het parasympatisch zenuwstelsel activeert. Ook activeert acupunctuur de zogenaamde “delta” en “theta” hersengolven. Dit zijn de hersengolven die actief zijn wanneer je dagdroomt, in je flow zit (wanneer je bijvoorbeeld aan het joggen bent) en wanneer je in diepe slaap bent.

Weet dat alles tijd nodig heeft. Ik heb zelf een traject ontwikkeld waarin ik je volledig begeleid doormiddel van gesprekken en effectieve oefeningen die ik zelf ingesproken heb. Ik weet precies wat en wanneer je iets voelt en wat er allemaal bij komt kijken. Hierdoor weet ik precies wat er in elke moment nodig is. En een belangrijk onderdeel tijdens mijn trajecten zijn de tussentijdse contact momenten. Hierdoor voel jij je nooit alleen en krijg je gelijk meer helderheid en rust. Als je een vrijblijven kennismakingsgesprek wil, klik dan op deze link.

En hierbij ook nog even filmje van mij voor jou.

Liefs Nanda

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie