Hartkloppingen in rust.

Hartkloppingen door hyperventilatie door

Hartkloppingen in rust.

Hartkloppingen in rust door hyperventilatie.

Eén van de vaak voorkomende symptomen van hyperventilatie zijn hartkloppingen. Dat een verkeerde, te snelle ademhaling hartkloppingen kan veroorzaken is niet voor de hand liggend en deze hartkloppingen, maar ook de andere symptomen van hyperventilatie, veroorzaken vaak angst en onrust. Deze angst is echter ongegrond. Hyperventilatie en de symptomen zijn niet gevaarlijk. We spreken van hyperventilatie wanneer iemand te snel en/of te diep ademt, meestal als reactie op angst of stress.

Dit herken ik zelf heel erg vanuit mijn angststoornis. Als ik op de snelweg reed, dan had ik vaak alle ramen open. Voor mijn gevoel kreeg ik dan meer lucht en rust. Het voelt dan echt aan als overleven. En het is ontzettend vermoeiend. Gelukkig ontdekte ik effectieve ademoefeningen en manieren om uit mijn hoofd te gaan. Hierdoor kon ik mezelf in het moment steeds vaker tot rust brengen. Ik oefende in de momenten dat er rust was zodat ik het effect kon ervaren in de momenten dat het nodig was. En dit leer ik je ook tijdens mijn coachingtrajecten.

Er bestaan twee vormen van hyperventilatie.

Een acute en een chronische vorm. Beide vormen worden het vaakst uitgelokt door angst, stress of paniek. In het geval van acute hyperventilatie adem je plots en duidelijk waarneembaar te snel en/of te diep en verlies je vervolgens de controle over je ademhaling. Acute hyperventilatie kan erg heftig en beangstigend zijn, maar is, net als chronische hyperventilatie, niet ernstig.

Toch komen er vaak mensen met een hyperventilatie aanval op de spoeddiensten terecht. De ongerustheid van de mensen heeft veel te maken met de symptomen van hyperventilatie en in het bijzonder met de hartkloppingen en pijn in de borst. Acute hyperventilatie is in feite een normale reactie van de mens op gevaar : de vecht – of vluchtreactie.

Door sneller te gaan ademen zorgen we voor meer zuurstof, zodat ons lichaam in staat zal zijn om letterlijk te gaan vechten of te gaan vluchten. Chronische hyperventilatie is een ander verhaal. Ook hier wordt het sneller en/of dieper ademhalen vaak in gang gezet door angst of stress. Maar het sneller ademhalen gebeurd dan vaak onbewust. Je voelt wel de typische symptomen, zoals hartkloppingen, maar je weet niet waar het vandaan komt.

Veel mensen met chronische hyperventilatie lopen daarom jaren rond met hun klachten en worden van de ene specialist naar de andere gestuurd, zonder dat de juiste diagnose gesteld wordt. Terwijl de behandeling van beide hyperventilatievormen relatief  heel eenvoudig zou kunnen zijn met de juiste aanpak.

Waarom treden hartkloppingen op als één van de symptomen van hyperventilatie?

Hyperventilatie kan dus hartkloppingen, maar ook andere nare symptomen veroorzaken. Deze symptomen zijn een gevolg van de te snelle en/of te diepe ademhaling. Wanneer we ademhalen op een normale manier, dan ademen we O2, oftewel zuurstof, in en CO2, oftewel koolzuurgas, uit. Wanneer iemand echter hyperventileert en dus meer ademhaalt dan normaal, dan ademt hij/zij meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit. Het inademen van meer zuurstof kan geen kwaad en heeft geen noemenswaardige gevolgen, maar het uitademen van meer koolzuurgas heeft wel zo zijn gevolgen.

Wanneer we meer koolzuurgas uitademen dan goed is voor ons lichaam zullen de koolzuurgaswaarden in ons bloed dalen tot onder het normale, aanvaardbare niveau.

Als gevolg hiervan zal de PH waarde van ons bloed stijgen. Het bloed wordt meer alkalisch en dus minder zuur. Als reactie hierop zullen de spieren melkzuur gaan produceren om zodoende de PH waarde van het bloed weer te herstellen. Hierdoor gaan de spieren samentrekken, trillen of pijn gaan doen. Het hart is eveneens een spier en zal, net als de andere spieren, gaan samentrekken wat zich zal vertalen in hartkloppingen en hartoverslagen.

Hartkloppingen zijn niet de enige symptomen die optreden als gevolg van het CO2 tekort dat ontstaat door de versnelde ademhaling. Andere mogelijke symptomen van hyperventilatie zijn pijn in de borst, kortademigheid, trillen, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, pijnlijke spieren, duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, verstrooidheid en hoofdpijn. Door het binnen happen van te veel lucht kunnen de mensen van hyperventilatie eveneens last krijgen van winderigheid, buikpijn, vaak boeren en een opgeblazen gevoel.

De behandeling van hartkloppingen en de andere symptomen van hyperventilatie.

De behandeling tegen hyperventilatie en haar symptomen, zoals hartkloppingen is, zeker in het geval van acute hyperventilatie, relatief eenvoudig. Wanneer iemand een hyperventilatie aanval krijgt als gevolg van angst of paniek, dan volstaat het vaak om de ademhaling moedwillig te vertragen om zo het CO2 tekort weer te herstellen. Wanneer ze weer rustig zijn en wanneer zijn/haar ademhaling weer normaal verloopt, zullen de symptomen, zoals hartkloppingen, vanzelf verdwijnen. De bekendste manier om dit te bekomen is het papieren zakje waarin vervolgens in en uit moet geademd worden. Zo zal het te veel aan uitgeademd CO2 weer worden ingeademd. Is er geen papieren zakje voorhanden, dan is er geen groot probleem.

Ook het komvormig vouwen van de handen rond de neus en mond en op die manier rustig ademen zal hetzelfde effect bekomen.

In het geval van chronische hyperventilatie moet allereerst de hyperventilatie vastgesteld worden. Bij vermoeden van hyperventilatie kan de arts een bloedgas test uitvoeren. Waarbij het tekort aan koolzuurgas kan bewezen worden of kan er een provocatietest worden uitgevoerd waarbij hyperventilatie gesimuleerd wordt. Treden de typische symptomen van hyperventilatie op tijdens deze provocatietest, dan kan de diagnose van chronische hyperventilatie gesteld worden. Wanneer de juiste diagnose is gesteld, kan de behandeling beginnen.

Maar ook zonder deze diagnose kun je natuurlijk zelf hulp zoeken.

Het gaat erom dat je weer op de juiste manier leert ademen. En dat je gaat herkennen op welke momenten of in welke situaties jij het meest getriggerd wordt waardoor je adem van slag begint te raken. Het is heel belangrijk dat je oefent in de goede momenten zodat je er effect van hebt in de mindere momenten. En het mooie van effectieve ademoefeningen is dat het je weer het vertrouwen en plezier terug gaat geven in je leven.

Ademcoaching voor hyperventilatie.

Dat is wat ik doe. Ik leer je ademoefeningen, verschillende ontspanningsoefeningen en somatische oefeningen. Ik heb alle oefeningen zelf ingesproken zodat je in je eigen tijd kunt oefenen en op kunt bouwen naar een leven met meer innerlijke rust. Ook kijken we samen naar je ademhaling zodat je precies weet wat er wel of niet gaat en hoe het anders kan. Ik werk online en in mijn praktijk aan huis. Ik train mezelf al 10 jaar omdat ik geloof dat alles beter door te geven is als ik het effect eerst zelf ervaren heb. Dus ik weet waar ik over praat. En ik weet ook dat ieder persoon anders is dus daarom heb ik heel veel verschillende oefeningen zodat er voor iedereen een perfecte oplossing is.

Wil je meer weten of leren, klik dan op deze link.

En als je meer filmpjes wil zien, bekijk ze dan via deze link .

 

Liefs Nanda

 

Geen reactie's

Geef een reactie