Wat te doen bij Hypochondrie?

Wat te doen bij Hypochondrie?

Wat te doen bij Hypochondrie?

Wat te doen bij Hypochondrie?

Hypochondrie is goed te behandelen. Daarnaast kun je zelf ook iets doen om beter inzicht te krijgen/meer bewustwording creëren in je hypochondrie en hoe ermee om te gaan. Je vind hieronder een aantal tips.

 1. Krijg inzicht in de vicieuze cirkel

 

Je draait steeds in een cirkeltje. Bekijk hoe dit bij jou gaat. Wat zijn jouw triggers en hoe reageer je hierop? Met je gedachten? Wat is je gevoel daarbij? En wat doe je dan?

Om de cirkel te doorbreken, zul je elk stukje van je hypochondrie moeten aanpakken. De stukjes hypochondrie zijn de volgende.

 • Zorgen maken over je gezondheid.
 • Focus op lichaam. Inzoomen op lichamelijke sensaties.
 • Deze lichamelijke sensaties niet goed interpreteren.
 • Steeds je lichaam checken.
 • Vermijding. Bijvoorbeeld situaties waar je iets kunt horen of zien over ziektes en gezondheid.
 • Op zoek naar geruststelling. Bij familie, vrienden, artsen.
 • Op zoek naar informatie over ziektes.

Dit zijn de stukken die je moet aanpakken. Dit doe je door je gedachten te veranderen. En door te veranderen wat je doet.

 

 1.  Verander je gedachten: aandacht en focus

Bij hypochondrie focus je je veel op je lichaam en wat je daar allemaal voelt.

Nu is het zo dat als we ons focussen op een specifiek deel van het lichaam, we een paar verschillende sensaties opmerken. Probeer bijvoorbeeld nu eens te denken aan je voet of keel. En merk de verschillende sensaties die je voelt.

Wat voel je precies? Het zou best kunnen dat je iets voelt dat je nog niet eerder hebt gevoeld. Dit gebeurt dus wanneer je je aandacht focust bij hypochondrie. Hoe vaker we denken aan een bepaald deel van ons lichaam, des te meer we dit gaan opmerken. Dit triggert jouw zorgen over je gezondheid.

Je kunt jezelf aanleren waar jouw aandacht en focus precies naar toe gaat en hier meer controle over te nemen. Dit kan door onder andere meditatie of  ademoefeningen. Zo kun je beginnen met het luisteren naar en voelen van je ademhaling. Deze simpele oefening doe je 2 keer per dag.

Daarnaast kun je een paar alledaagse handelingen met al je aandacht doen. Start met 2 keer per dag een set handelingen van 3 minuten. En bouw dit op.

Hoe meer je oefent, hoe meer je zult opmerken. En je gedachten die erbij komen. Dit is oké. Het doel van mindful bezig zijn, is om steeds je aandacht en focus terug te brengen naar waar je mee bezig bent. En het opmerken van alle sensaties. Sensaties die je binnenin voelt, maar ook de sensaties buiten jou.

 1. Verander je gedachten: aanpak van piekerende, bezorgde gedachten

Gedachten zijn geen feiten. Het zijn gewoon gedachten en we hoeven niet alles te geloven wat we denken! Het probleem bij hypochondrie is niet dat je ernstig ziek bent, maar dat je DENKT dat je ernstig ziek bent. Dit is een groot verschil. Dus als je niet ziek bent, maar je denkt dat je ziek bent. Waarom zou je er dan de hele tijd aandenken? En je zorgen maken? Dit gaat je echt niet verder helpen. Het heeft zelfs het tegenovergestelde effect: je maakt je zelf ziek door het constante denken eraan.

Weet je echt zeker dat je een ernstige ziekte hebt? Wil je de rest van je leven zorgen maken over die ziekte, of wil je verder met je leven?

Je kunt zoeken naar bewijs, feiten, die verklaren dat je niet ernstig ziek bent. Wanneer die gedachten over het hebben van een ziekte terugkomen, kun je deze gedachten uitdagen en weerleggen. Hoe vaker je dit doet, hoe zwakker de gedachten worden.

Een ander handig middel is om je bezorgdheid uit te stellen. Of voor jezelf een tijdstip te plannen waarop je je niet wil bezighouden met bezorgdheid. Soms merk je meteen een vermindering van je angst. Maar soms kan het ook een paar weken duren voordat je verschil merkt. En dat kan ook eigenlijk niet anders. Je hebt deze bezorgde gedachten al zo lang. En het kost nu eenmaal wat tijd om een gewoonte te veranderen. Houd vol!

 1. Verander je gedrag

Pak je gedrag aan op de volgende punten.

Checken.

Wanneer we ons zorgen maken over onze gezondheid, zijn we sterk gefocust op een deel van ons lichaam. We doen dit door ernaar te kijken, voelen, of erover na te denken. Dit doen we voortdurend. Het enige wat dit ons brengt, is dat we eraan blijven denken. En we steeds meer bezorgde gedachten krijgen, we angstiger worden en ons slechter gaan voelen.  We moeten het checken van het lichaam dus verminderen!

Dit kun je bijvoorbeeld doen door op te schrijven hoe vaak je je lichaam checkt op een dag. Probeer voor een paar dagen het checken te verminderen. Je zult al snel merken dat je minder zorgen gaat maken. Spreek met jezelf af dat je nog 1 keer per dag je lichaam checkt. En houd je aan deze afspraak. Mocht je weer willen gaan checken, zeg dan tegen jezelf dat je dit al gedaan hebt. En dat het niet nodig is om nog een keer je lichaam te checken. Het is gewoon niet mogelijk dat binnen een aantal uren of een dag daar een verandering heeft plaatsgevonden.

Informatie zoeken

Voor het verminderen van informatie zoeken over ziekten geldt hetzelfde als bij het punt ‘checken’. Je kunt hier dezelfde aanpak gebruiken. Als je steeds meer informatie zoekt, zul je je meer zorgen gaan maken en angstiger voelen.

Vermijding

Misschien vermijd je bepaalde situaties waarin je je zorgen zou kunnen maken over je gezondheid. Dit heeft een groot impact op je dagelijks leven. Vaak zien we dat mensen met hypochondrie ziekenhuizen, tv-programma’s, en gesprekken over gezondheid en dergelijke vermijden.

Krijg inzicht in welke situaties jij vermijdt. En maak een plan waarin je je angst onder ogen ziet en aangaat, waardoor je het vermijden kan verminderen. Probeer bijvoorbeeld eens naar een programma op tv te kijken over gezondheid. Het kan helpen om dit samen met iemand te doen.

Zoeken van geruststelling

Vraag jij je familie, vrienden of arts helemaal suf om maar van hen te horen dat alles oké is en dat er niets aan de hand is? Voor even kan dit werken… Maar je bezorgdheid en gedachten komen weer terug. En begin je weer met vragen. Dus het zoeken naar geruststelling versterkt je angst, op lange termijn.

Probeer dit gedrag te verminderen. Vraag minder vaak je familie of vrienden naar geruststelling. Of bezoek minder vaak de arts. Stel voor dat je 20 keer op een dag aan je partner vraagt om geruststelling. Probeer dan dit aantal keer te verminderen voor een aantal dagen. Je kunt hierbij het aantal keer opschrijven dat je het vraagt op een dag. Dit helpt je om het aantal keer vragen concreet te maken. En geeft je inzicht.

Het kan ervoor zorgen dat je het wel uit je hoofd laat om het nog een keer te vragen, want je hebt het al een aantal keer gevraagd die dag. Het helpt je ook om bij te houden dat je inderdaad, over een bepaalde periode, een minder aantal keer geruststelling hebt gevraagd. Je bent op de goede weg!

De arts kan onderzoeken laten uitvoeren en vertellen dat je geen ziekte hebt. Dat moeten we accepteren. De kans dat we ernstig ziek zijn, is veel kleiner dan we denken. En wellicht kunnen we ook bepaalde dingen doen om het risico om ziek te worden, te verkleinen. Als er iets is dat je kunt doen om gezonder te leven, doe dat! Zoals stoppen met roken of gezonder gaan eten.

Mocht je meer willen weten of leren, klik dan op deze link.

Een korte video van mij voor jou

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie