Twijfel verlamt.

ik kan niet meer ontspannen

Twijfel verlamt.

Twijfel verlamt.

“Mediteren is te moeilijk. Ik kan maar beter iets anders gaan doen. Goldstein en Kornfield, benoemen deze gedachte als een vorm van twijfel. Saboterende twijfel. We kunnen makkelijk een handvol eigen varianten op deze gedachte opnoemen. Misschien is hardlopen je volgende project, of yoga. Of je denkt: die meditatietijd kan ik beter gebruiken om meer te gaan slapen. Of je klusjes af te maken. Dan ruil je het gevoel van voldoening in voor het vage niet-doen van meditatie. De inhoudt van zulke gedachten kent veel variatie, maar de boodschap is hetzelfde: meditatie werkt eventjes niet voor mij, laat ik maar even wat anders proberen. Het is een vlucht vooruit om te ontlopen waar je nu mee bezig bent: meditatie. Het ‘wat anders proberen’ is een doekje voor het bloeden.

Twijfel verlamt en houdt je bijna altijd op dezelfde plek.

Luisteren naar je kritisch vermogen is prima, maar let op wanneer je dat doet. Wat is je motivatie om te luisteren naar twijfel? Is dit inderdaad een goed moment op de balans op te maken of werd je tot twijfelen gebracht omdat je even in een oncomfortabel niet-weten bent beland? Of omdat het gewoon even tegenzit? Misschien kom je juist verder door de hobbel te nemen, in plaats van op te geven. Door op te houden met geloof te hechten aan de twijfel.

Goldstein en Kornfield noemen ook de vier andere klassieke hindernissen bij meditatie: verlangen, afkeer, sufheid en rusteloosheid. Maar twijfel is de moeilijkste. Twijfel verlamt. Twijfel leidt je weg van de oefening. Tenminste als je erin gelooft.

Een korte video van mij voor jou over twijfelen.

Liefs Nanda

Mocht je meer willen weten of leren, klik dan op deze link.

 

Geen reactie's

Geef een reactie