Hoe kom ik sneller in slaap?

Hoe kom ik sneller in slaap?

Hoe kom ik sneller in slaap?

Hoe kom ik sneller in slaap?

Klik hier voor een korte video van mij over slecht slapen.

We onderschatten vaak hoeveel invloed onze dag heeft op onze slaap. Hoe relaxter jij bent, hoe sneller je in slaap valt. We zijn vaak de hele dag druk met van alles en verwachten van ons lichaam dat het in slaap valt als we het bed aanraken. Maar helaas werkt dit niet altijd zo. En zeker niet als we veel stress of angst ervaren. Ons hoofd en ons lichaam staan dan nog veel te veel aan als we naar bed toe willen gaan waardoor we soms dus niet in slaap kunnen vallen. Maar het kan ook zijn dat je in de nacht geregeld wakker wordt of juist heel vroeg wakker wordt. Je slaapt raakt ontregeld omdat je overdag ook al ontregeld bent geraakt. En wat er vaak gebeurd als er eenmaal een paar lastige nachten tussen zitten, dan gaat je hoofd een loopje met je nemen.

Als ik morgen maar wel weer in slaap kom!

En daar begint het grotere probleem. Je gedachtes gaan verhalen maken en dan ontstaat er nog meer onrust. Want als jij jezelf nog niet genoeg getraind hebt om in dit moment te leven dan gaat je brein het verleden en de toekomst erbij halen. En dan komen er gedachtes zoals: ‘Ik heb gister ook niet geslapen, ik hoop dat het vanavond wel lukt of ‘als ik vanavond weer niet slaap dan ben ik morgen waarschijnlijk weer moe.’ En die verhalen wil je liever niet. Dus het is de kunst om dit op tijd voor te zijn.

Verander de gedachte ‘Hoe kom ik sneller in slaap’ naar ‘Hoe kan ik vandaag beter voor mezelf zorgen?’

Meditatie kan je hier goed bij helpen. Het is belangrijk om je bewustwording meer te vergroten zodat je eerder in de gaten hebt welke gedachtes er langs komen. En door de oefening van meditatie, kun jij deze gedachtes sneller schakelen. En natuurlijk zorgt meer bewustwording ervoor dat je overdag andere en betere keuzes gaat maken waardoor je slaap automatisch beter gaat worden.

Ik deel hierbij alvast een aantal belangrijke punten die je gelijk al toe kunt passen. En kijk vooral wat bij jou past.

– Zorg voor een goede ventilatie op de slaapkamer en juiste temperatuur.
– Eet 3 tot 4 uur van tevoren geen zware maaltijden meer.
– Douche voordat je naar bed gaat met lauwwarm water, niet te warm.
– Een oliebrander op je kamer met een rustgevende olie erin.
– Schrijf voordat je gaat slapen op wat je allemaal denkt zodat het uit je hoofd is.
– En schrijf op waar je dankbaar voor bent, zodat je ook met een positiever gevoel gaat slapen en wakker wordt.
– Ga 10 minuten met je benen omhoog tegen de muur aan liggen, dat heeft een rustgevend effect.
– Je oren masseren van buiten naar binnen. In je oren zitten 107 acupunctuur punten. Door ze te masseren, zul je de ontspanning gaan merken in je lichaam ( deze werkte voor mijn heel goed)
– Drink kruidenthee in plaats van koffie.
– Probeer eens een boek te lezen en de tv uit te laten. Het blauwe licht van je tv, laptop of telefoon is slecht voor je. Teveel blauw licht s`avonds dwarsboomt het natuurlijke proces. Dat remt de aanmaak van melatonine(slaaphormoon).

En een ademoefening mag zeker niet ontbreken in je avond ritueel.

De adem zorgt ervoor dat je makkelijker uit je hoofd kunt gaan en dat je lichaam sneller kan ontspannen. Je zult zien dat de kwaliteit van je nachtrust ook echt vooruit gaat en dat je uitgeruster wakker wordt. Wie wil dit nou niet?

Eerst ontspannen, dan slapen.

Heel veel slaapplezier! En mocht je meer willen weten of leren, laat het me dan weten via deze link

Liefs Nanda

Geen reactie's

Geef een reactie