Hoe kun je paniekvaanvallen voorkomen?

Voorkom angst en paniekaanvallen

Hoe kun je paniekvaanvallen voorkomen?

Hoe kun je paniekvaanvallen voorkomen?

 

Ontdek hier de juiste inzichten en tools voor een fijner leven ( Klik hier voor tips vanuit mijn eigen ervaring.)

 

En ontdek hier ook gelijk een fijne yogales speciaal gemaakt voor angst en paniekklachten (Klik hier om te les te bekijken.)

Heb jij al eens een paniekaanval ervaren?

De kans is groot van wel. Angst en paniek is een van onze ingebouwde overlevingsmechanismen. Grote kans dus dat je hier wel al eens mee te maken hebt gehad.

Is dit dan problematisch? Nee, natuurlijk niet. Het is zelfs een uitermate handig en soms levensreddend mechanisme. Namelijk, op het moment dat er een bedreiging is (bijv. brand breekt uit of je kind wilt de straat overrennen zonder uit te kijken), willen we natuurlijk dat we zonder nadenken kunnen handelen om ons of anderen uit de situatie te kunnen redden. Hiervoor hebben we deze instinctieve reactie natuurlijk hard nodig. Ons angstmechanisme zorgt ervoor dat we uiterst snel kunnen reageren.

Maar op het moment dat dit angstmechanisme wordt getriggerd zonder dat er een externe bedreiging is, komen we al snel in de problemen.

Wanneer het mechanisme wordt geactiveerd, kan dit nogal wat gevolgen hebben. Het moet er namelijk voor zorgen dat jouw lichaam sneller dan snel in staat wordt gesteld om te reageren (vechten of vluchten). Dit gaat gepaard met diverse lichamelijke reacties. Je hart begint sneller te kloppen, de bloedvaten zetten uit waardoor de bloedcirculatie toeneemt en dus de bloeddruk stijgt. Als gevolg kunnen we diverse sensaties of klachten voelen. Denk aan hartkloppingen, duizeligheid, benauwdheid, hyperventilatie, maag/darm klachten, onvast gevoel op de benen, zweten, trillen/beven etc.

Op het moment dat dit gebeurd zonder dat er een externe bedreiging is, wordt onze aandacht vanzelf naar ons lichaam gebracht en ervaar je alles wat er gaande is. Het is goed mogelijk dat je dit niet goed kunt plaatsen en je het bedreigende gevoel koppelt aan de lichamelijke sensaties die je opmerkt.

Het komt dan heel vaak voor dat men denkt dat er op dat moment iets ernstigs aan de hand is. Je zou kunnen denken dat je een hartaanval krijgt, gaat flauwvallen, stikken, de controle verliest en noem maar op.

Deze onjuiste interpretaties van de lichamelijke symptomen veroorzaken natuurlijk nog meer angst en een vergrote focus op je eigen lichaam. Die onjuiste interpretaties en vergrote focus op het eigen lichaam hebben op hun beurt weer tot gevolg dat er een soort anticipatie-angst ontstaat. Je wordt bang om dit nog eens voor te hebben. En met deze angst-voor-de-angst is de vicieuze cirkel rond. Het houdt zichzelf namelijk op deze manier in stand.

Wat kun je doen om paniekaanvallen te voorkomen?

1. Leer meer over hoe het angstmechanisme werkt.

Over het algemeen zullen we geneigd zijn om sneller angst te hebben voor het onbekende. Voor iets dat we niet goed kennen, niet goed kunnen verklaren of gewoon te weinig vanaf weten.

Het helpt als we onze klachten of symptomen goed aan onszelf kunnen uitleggen. Als we dus de wetenschappelijke verklaring hiervan kennen. Op deze manier voorkomen we onjuiste interpretaties en zullen we minder snel gaan doemdenken en paniekeren over wat we voelen.

2. Voorkom chronische stress.

Een paniekaanval kan zomaar uit het niets, plotseling op komen zetten. Veel vaker echter gebeurt dit naar aanleiding van een chronische disbalans in je lichaam. Bijvoorbeeld wanneer we langdurig stress ervaren. Dit kan verschillende aanleidingen hebben zoals bijvoorbeeld drukte op het werk, moeilijk je grenzen kunnen aangeven, altijd pleasen, teveel moeten van jezelf, problemen binnen relatie/gezin enz.

Al die spanningen zetten het lichaam als het ware ‘vast’ waardoor sommige processen minder constructief kunnen verlopen. Meestal ervaren we dan veel spanning in het bovenlichaam met klachten als hoofdpijn en hyperventilatie als gevolg.

Zorg er dus voor dat je niet blijft rondlopen met stress, maar probeer deze constructief op te lossen door echt structureel dingen te gaan veranderen in je leven zodat paniekaanvallen steeds minder voorkomen in je dagelijkse leven.

3. Leren accepteren van lichamelijke klachten of sensaties.

Je lichaam is een hele complexe machine die non-stop aan het werk is. Het zorgt ervoor dat alle belangrijke processen binnen het lichaam automatisch verlopen, zonder dat je daar ook maar enige aandacht aan hoeft te besteden. Je lichaam heeft maar 1 focus en dat is jou te helpen overleven. Je mag er dus eigenlijk heel trots op zijn hoe goed jouw lichaam dit doet.

Natuurlijk kan dit alles gepaard gaan met lichamelijke sensaties en gewaarwordingen. Denk aan het hebben van jeuk, het knorren van je buik, kramp in je kuit,  maar ook aan hartkloppingen, steekjes en duizeligheid.

Het is dus belangrijk dat je leert om deze klachten niet direct als bedreigend te zien, maar ze juist er te laten zijn. Door acceptatie ervan zul je merken dat ze minder aanwezig gaan zijn en je er dus minder last van zal hebben.

4. Pak je trauma’s of onverwerkte zaken aan zodat paniekaanvallen voorkomen kunnen worden.

Indien er zaken zijn gebeurd in jouw leven die nog niet verwerkt zijn, bijv. een verlies of een andere ingrijpende gebeurtenis is het belangrijk om hier wel aandacht aan te geven. Je kunt dit dan bijvoorbeeld merken aan het feit dat je nog veel last kunt hebben van o.a. nachtmerries, herbelevingen van het trauma en/of vermijdingsgedrag van zaken die met het trauma verband houden. Maar ook aan een algemeen gevoel van prikkelbaarheid, opgejaagdheid, concentratieproblemen en/of slaapproblemen.

Geef je hier geen aandacht aan, dan is het logisch dat het voor opgehoopte spanning zorgt en dus paniekaanvallen tot gevolg kan hebben.

5. Je kunt paniekaanvallen voorkomen door je lichaam in goede conditie te houden (denk aan slaap, meditatie, voeding, beweging…)

Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en een gezond slaappatroon is goed voor lichaam en geest. Er is van bewezen dat deze zaken je stemming verbeteren. En met een betere gemoedstoestand heeft angst minder kans om ons in zijn greep te krijgen!

6. Zorg ervoor dat je een manier gaat vinden om uit je hoofd te gaan (ademoefeningen: Klik hier voor een fijne effectieve ademoefening.)

De adem zorgt ervoor dat je meer in dit moment kunt leven en je adem is de afstandsbediening van je zenuwstelstel. Dus door de adem effectief in te zetten, kun jij je zenuwstelsel sneller tot rust brengen. En hoe vaker je dit doet, hoe minder angst en paniekklachten voorkomen in leven. Hoe fijn is dat? Je durf hierdoor weer meer dingen te ondernemen om jij een tool hebt ontdekt die je overal in kunt zetten.

7. Vergroot je bewustzijn doormiddel van meditatie. (Klik hier voor een korte uitleg over meditatie.)

Want hoe eerder jij de signalen opmerkt of als jij weer in oude patronen wilt schieten, hoe sneller jij een bewustere keuze kunt maken.

Ik hoop dat deze blog inspirerend voor je was? Mocht je meer willen weten of leren, klik dan op deze link Ontdek hier meer .

Liefs Nanda

Geen reactie's

Geef een reactie