Oxazepam en angst.

Oxazepam en angstklachten

Oxazepam en angst.

Oxazepam en Angst: Een Hulpmiddel voor Beginnende Hulp en Verlichting

Voor mij was oxazepam echt een perfecte tijdelijk oplossing. Ik wilde niet aan de antidepressiva want dit vond ik eng. Maar ik zocht wel iets wat direct de scherpe randen van mijn angstgevoelens af kon halen zodat ik de dag door kon komen met mezelf en twee kleine kindjes. Ik wist dat ik niet verslavingsgevoelig was en dat ik ondertussen met mijn eigen ontwikkeling aan de slag ging. Ik wist dat ik aan de slag moest gaan om mezelf tot rust te kunnen brengen en dat deed ik. Hierdoor kreeg ik langzaam het vertrouwen om het medicijn steeds meer los te laten. Ik had door de ademoefeningen, yoga nidra en mindfulness iets ontwikkeld in mezelf waar ik altijd naar terug kon pakken. En dit kun jij ook. Ik wil hieronder wat delen over oxazepam en het verschil met antidepressiva. Angstklachten kunnen een enorme impact hebben op je leven en welzijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om je te helpen bij het beheersen van je angst.

Ik heb zelf een traject ontwikkeld waarin ik je volledig begeleid doormiddel van gesprekken en effectieve oefeningen die ik zelf ingesproken heb. Ik weet precies wat en wanneer je iets voelt en wat er allemaal bij komt kijken. Hierdoor weet ik precies wat er in elke moment nodig is. En een belangrijk onderdeel tijdens mijn trajecten zijn de tussentijdse contact momenten. Hierdoor voel jij je nooit alleen en krijg je gelijk meer helderheid en rust. Als je een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek wil, klik dan op deze link.

Een van de medicijnen die vaak wordt voorgeschreven voor angststoornissen is oxazepam.

In deze blog bespreek ik waarom oxazepam een goed middel kan zijn in het begin van de behandeling en wat het voor je kan doen om angstklachten te verminderen. Oxazepam behoort tot de klasse van benzodiazepinen, een groep geneesmiddelen die de activiteit van neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden. Het heeft een kalmerend en angstverminderend effect. Oxazepam kan vooral nuttig zijn in het begin van de behandeling wanneer angstklachten intens zijn en directe verlichting nodig is.

Verlichting van Angstklachten:

Oxazepam werkt door de werking van gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die de activiteit van zenuwcellen in de hersenen vermindert, te versterken. Dit resulteert in een kalmerend effect en vermindert de overmatige opwinding en angstgevoelens die gepaard gaan met angststoornissen. Oxazepam kan helpen bij het verminderen van verschillende symptomen van angst, zoals constante zorgen, rusteloosheid en slaapproblemen. Het kan ook helpen bij het verminderen van paniekaanvallen en het bevorderen van een gevoel van kalmte en ontspanning.

Oxazepam behoort tot de klasse van benzodiazepinen, terwijl antidepressiva een bredere categorie geneesmiddelen zijn die worden gebruikt voor de behandeling van depressie en andere psychische aandoeningen, waaronder angststoornissen.

  1. Werkingsmechanisme: Oxazepam en antidepressiva werken op verschillende manieren in het lichaam. Oxazepam behoort tot de benzodiazepine-klasse en werkt door de activiteit van neurotransmitters in de hersenen te beïnvloeden, met name door het versterken van de werking van gamma-aminoboterzuur (GABA), wat een kalmerend effect heeft. Antidepressiva daarentegen werken vaak door het beïnvloeden van de niveaus van serotonine, noradrenaline en/of dopamine, neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emoties.
  2. Gebruik en indicaties: Oxazepam wordt voornamelijk gebruikt als kortdurende behandeling voor angststoornissen, zoals gegeneraliseerde angststoornis, sociale angststoornis en paniekstoornis. Het wordt vaak voorgeschreven voor symptomatische verlichting van angstgevoelens tijdens de vroege stadia van therapie, totdat andere behandelingen, zoals psychotherapie, hun volledige effect hebben. Antidepressiva worden daarentegen voornamelijk gebruikt voor de behandeling van depressie, maar kunnen ook worden voorgeschreven voor angststoornissen en andere psychische aandoeningen, zoals obsessief-compulsieve stoornis, posttraumatische stressstoornis en eetstoornissen.
  3. Werkingsduur: Oxazepam is een kortwerkend benzodiazepine en heeft een relatief korte halfwaardetijd, wat betekent dat het snel in het lichaam wordt gemetaboliseerd en het effect snel optreedt maar ook sneller afneemt. Antidepressiva hebben daarentegen over het algemeen een langere werkingsduur en kunnen enkele weken tot maanden duren voordat het volledige therapeutische effect merkbaar is.
  4. Risico op verslaving en tolerantie: Benzodiazepinen, waaronder oxazepam, hebben een potentieel risico op verslaving en tolerantie bij langdurig of misbruik van het medicijn. Ze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt en meestal op korte termijn worden voorgeschreven. Antidepressiva hebben over het algemeen een lager risico op verslaving en tolerantie, maar ze moeten nog steeds zorgvuldig worden gebruikt en in overeenstemming met de voorschrijfinstructies van een zorgverlener.

 

In deze video geef ik je graag een tip mee. Voor meer tips klik dan op deze link.

 

 

KLIK HIER VOOR MIJN AANBOD

 

Liefs Nanda

Geen reactie's

Geef een reactie