Ik wil anders leren denken.

Ik wil anders leren denken.

Ik wil anders leren denken.

Ik wil anders leren denken.

Het veranderen van je leven begint met het veranderen van je denkwijze. En dat begint natuurlijk met bewustwording. Wat denk je nu eigenlijk en zijn die gedachtes eigenlijk wel van jou? We denken elke dag maar hebben niet in de gaten dat we daar iets in kunnen veranderen. We denken gewoon en dat is wat het is. Maar we trekken onze gedachtes nooit in twijfel. We geloven alles omdat we niet beter weten. Vaak wil je pas wat veranderen als je ergens last van krijgt. Als de beren op de weg te groot worden, dan wil je vaak anders leren denken. Minder zorgelijk en meer positiviteit.

Een hele mooie methode om je gedachtes te gaan bevragen is die van Byron Katie:

1. Is deze gedachte waar?
2. Kan ik zeker weten dat deze gedachte waar is?
3. Hoe reageer ik als ik die gedachte geloof?
4. Wie zou ik zijn zonder die gedachte?

Ik vind deze methode echt heel fijn en krachtig! Je gaat ontdekken dat je denken tot rust komt als jij je stressvolle gedachtes gaat onderzoeken.

Als voorbeeld pak ik even een gedachte die ik regelmatig had/heb:
“Ik weet nog niet genoeg.”

Dan stel ik mezelf de vragen:

Is het waar? Dan kan ik eigenlijk niet weten. Wat is genoeg eigenlijk? Met wie of wat vergelijk ik het?
Kan ik het absoluut zeker weten dat het waar is? Nee dat kan ik niet. Ik heb geen bewijzen en het zijn geen feiten.
Hoe reageer ik als ik die gedachte geloof? Ik word er onzeker van en ik blijf daardoor dingen uitstellen.
Wie zou ik zijn zonder die gedacht2? Iemand die geloofd ik wat ze kan en durft te vertrouwen op wat ze weet.
Gebruik jij deze methode ook al? En wat heeft het jou gebracht?

Liefs Nanda

Wil je meer weten of leren, klik dan op deze link.

Een korte video van mij voor jou

Geen reactie's

Geef een reactie