Gelukkig zijn is niet altijd makkelijk!

Gelukkig zijn is niet altijd makkelijk!

De belangrijkste reden waarom gelukkig zijn niet altijd makkelijk is.

Ik heb hieronder een blog geschreven en heb als inspiratie een boek gebruikt die ik aan het lezen ben. Ik wil graag duidelijk maken hoe het werkt in ons brein. Waarom we sneller negatief denken dan positief. En dat het te trainen is om meer positief te kunnen gaan denken. En dat is het mooie van mediteren dat je meer gaat leren om bewuster te worden waardoor je dingen kan veranderen. Pas als je het opmerkt kun je gaan leren om het om te buigen.

Jij bent niet je negatieve gedachtes maar je kan wel leren hoe je ze kan ombuigen. Positief zijn betekent niet het negeren van het negatieve. Het betekent het accepteren van en leren omgaan met het  negatieve.

Er is iets wat ons afhoudt van geluk en succes. Wij mensen hebben allemaal 1 belangrijke tekortkoming en reden waarom gelukkig zijn niet altijd makkelijk is. Waarom het niet vanzelfsprekend is. Waarom het geluk soms hele periodes afwezig kan zijn. En waarom je het mooie misschien wel begrijpt maar niet voelt.

Wat ons afhoudt van gelukkig zijn, is de onrealistische hoge impact die negativiteit heeft in ons brein. Het heeft een enorme invloed op onze manier van denken en handelen. De impact van negativiteit zorgt ervoor dat wij mensen veel minder gelukkig zijn dan we eigenlijk zouden kunnen zijn.

Waarom heeft het zoveel impact? Hoe komt dat? Wat doet negativiteit met ons? Wat gebeurt er in ons brein?

Negativiteit zorgt voor vernauwing in je denken. Het trek alle aandacht. Het zorgt ervoor dat je direct scherp bent en dat je niet meer aan andere dingen denkt. Het is helaas kenmerkend voor je hersenen dat ze sneller negatieve informatie opmerken dan positieve. Mensen weten uit persoonlijke ervaring dat ze de aandacht krijgen als ze iets negatiefs zeggen. Als je de krant leest of het journaal kijkt dan zie je dat ook. Je hersenen worden onbewust naar slecht nieuws toegetrokken. Puur omdat je brein zo werkt. Alle alarmbellen gaan rinkelen vanuit een oerinstinct.

Wij mensen onthouden het pijnlijke en vervelende veel beter. Kritiek onthouden we veel beter dan een compliment. We hebben een fotografisch geheugen voor negativiteit. Wanneer een gebeurtenis als negatief wordt aangemerkt, zorgen je hersenen ervoor dat het nauwkeurig wordt opgeslagen, zodat je er in de toekomst over kunt beschikken. Je wilt niet tweemaal je vingers of je hoofd stoten.

We handelen veel sneller onbewust negatief. Onze automatische piloot maakt veel negatieve keuzes. Je eerste reactie op negativiteit is een reflex. Het gaat snel en automatisch. Negatieve emoties roepen een toestand van intolerantie op.

Bijv: Als iemand je afsnijdt in het verkeer kan dat zomaar een heftige reactie bij je oproepen. Of als er iemand over je oordeelt zou je vanuit een reflex misschien scherp kunnen reageren. Veel heftiger dan je eigenlijk zou willen. Onbewust maakt onze automatische piloot keuzes die we eigenlijk niet eens zouden willen. Ons brein zorgt ervoor dat we niet altijd kiezen voor datgene waar we eigenlijk behoefte aan hebben. En zo houden we situaties in stand die we in feite niet eens willen.

Wat doet negativiteit met je?

Negativiteit in de ene situatie neemt je namelijk ook heel makkelijk mee naar een nieuwe situatie waardoor je onverhoopt in een neerwaarts spiraal komt. Als je veel negativiteit om je heen hebt is het moeilijker om zelf positief en energiek te blijven.

Als er iets misgaat op je werk dan heeft dat ook vaak impact op andere terreinen. Je neemt het mee en hebt daardoor veel minder energie voor andere dingen. Het vreet energie. Het zuigt je leeg en het zorgt ervoor dat je in steeds minder dingen zin krijgt. En je gaat steeds meer en vaker beren op de weg zien.

De impact van negativiteit is de belangrijkste reden waarom geluk en succes moeilijker zijn dan we wensen. Maar gelukkig is het ook het belangrijkste war we zelf kunnen veranderen. 

#bewust worden # meditatie #yin yoga # mindfulness #positiviteit

Geen reactie's

Geef een reactie