Kwetsbaarheid als kracht.

Kwetsbaarheid als kracht.

Kwetsbaarheid als kracht.

Kwetsbaarheid als kracht.

Ik vind dat een lastig en interessant onderwerp. En daarom wilde ik er ook wat over schrijven. Omdat ik merk dat er veel mensen en vooral vrouwen mee zitten. En omdat het in mijn eigen leven ook altijd een heel leerproces is geweest en nog steeds is. Wat is nou kwetsbaarheid? En is kwetsbaarheid tonen een kracht? Veel mensen zijn opgevoed met het idee dat het tonen van kwetsbaarheid een teken van zwakte is, dat je die moet vermijden. We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid durven tonen is iets wat we vaak afgeleerd hebben en soms ook hard proberen te ontwijken. Het is immers een emotie waar bijna niemand zich echt prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheden en risico’s.

Ik had ook altijd een flinke muur om me heen gezet. Zodat niemand mij kon kwetsen en ik die kant niet hoefde te laten zien. Me niet openstellen want dan kon ik gekwetst worden. Maar ongeveer 15 jaar geleden zei een vriendin tegen mij: Nanda, je doet je zo hard voor maar zo ben je helemaal niet! Die opmerking is me altijd bij gebleven. Ik besefte me daardoor steeds vaker dat het zonde is om die muur hoog te houden. Want daardoor kan er ook niemand echt bij je binnen komen. Maar ja, hoe haal ik die muur weg? Huilen in het bijzijn van anderen voelde voor mij toch als een soort zwakte. Vooral in bepaalde situaties of gelegenheden. Laten zien hoe je je echt voelt en denkt is altijd een gevoelig dingetje. Misschien een gevoel van schaamte wat er dan ook bij komt kijken.

Maar ben er toch mee aan de slag gegaan want wilde steeds meer laten zien wie ik echt was en niet die “harde” Nanda. En hoorde steeds vaker van mensen om me heen, dat het juist mooi is als je die kant laat zien van jezelf. Je hoeft niet altijd te doen alsof je alles maar aan kunt. Laten zien wat je denkt en voelt is juist iets heel krachtigs. Daar heb je juist moed voor nodig. En je krijgt steeds meer diepere banden met de mensen die je ontmoet en om je heen hebt. Door mezelf kwetsbaar op te stellen laat ik zien dat ik niet bang ben voor mogelijke reacties; het getuigt van moed!

Met als gevolg dat ik nu sneller huil en het ook niet meer tegen kan houden. Ach ja alles heeft zijn voor en nadelen!

Liefs Nanda

Wil je meer weten of leren, klik dan op deze link.

Een korte video van mij voor jou

 

Geen reactie's

Geef een reactie